Huilbaby

Huil baby

Kinderfysiotherapie is geschikt voor alle ouders die vragen hebben over het huilen van hun baby. Ook voor ouders die zich geen raad weten met hun steeds maar huilende baby, die niet of nauwelijks te troosten lijkt. Als je baby maar blijft huilen, ga je zoeken naar oorzaken. Ligt het aan de voeding? Heeft mijn baby darmkrampen? Heeft mijn baby pijn? Hoe kan ik het vele huilen stoppen? Doe ik iets verkeerd? Moet ik van voeding wisselen? Heeft mijn baby medicijnen nodig? Helpt inbakeren misschien?

Definitie

De officiële definitie van een huilbaby is een baby die meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen per week, tenminste 3 weken achter elkaar huilt (M.A. Wessel et al.). Maar ook als ouders het huilgedrag van hun baby als probleem ervaren, kunnen we van een huilbaby spreken. 

Afhankelijk van welke definitie wordt gehanteerd, komt excessief huilen voor bij 5 tot 19% van de baby's. Wanneer aan ouders wordt gevraagd of zij vinden dat zij een huilbaby hebben, vindt 9 tot 13% dat dit het geval is.

Richtlijn


Er is een richtlijn uitgebracht door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, getiteld Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen bij baby's. Deze richtlijn is tot stand gekomen in samenwerking met alle gezondheidsinstanties die zorg dragen voor baby's. Het consultatiebureau, de huisartsen en de kinderartsen zijn hier allen bij betrokken. Zij gebruiken nu deze richtlijn als leidraad bij de behandeling van huilbaby's.
In deze richtlijn wordt (net als in het Slingeland Ziekenhuis) een definitie van een huilbaby gebruikt die het meest aansluit bij hoe de ouders het ervaren. Wanneer zij het huilgedrag als problematisch ervaren en er hulp voor zoeken, kan worden gesproken van een huilbaby. In dat geval is er in Nederland bij ongeveer 10% van de baby's sprake van een huilbaby. Met andere woorden: bij ongeveer 10 op de 100 baby's is er sprake van huilgedrag dat door ouders als te veel (extreem) wordt ervaren en waarvoor hulp wordt gezocht.
Terug naar begin

Gewoon huilen

Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het hoort bij het normale gedrag van baby’s. Huilen is een manier om te communiceren met de ouders en verzorgers. Een baby huilt als hij/zij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest of gewoon moe is en slaap heeft.
new_icons

Te veel huilen

Het is dus normaal dat baby’s huilen.
 Het kan echter ook zijn dat je baby toch blijft huilen en op geen enkele manier te troosten lijkt. Als dat vaak per dag voor komt en voor het gevoel van de ouder lang aanhoudt, spreken we van overmatig huilen. Dit komt ongeveer bij 1 op de 10 baby’s voor.

Gevolg

Gevolg: baby en ouders raken oververmoeid. 

Deze vicieuze cirkel is niet vanzelf te doorbreken en er ontstaat toenemend risico voor gevaarlijke situaties of ontsporend gedrag.

Wacht niet lang met het raadplegen van het kinderfysiotherapie, consultatiebureau of een (kinder)arts
“ruimte voor patiënt ervaringen.”
John Do, Lunetten
"Ruimte voor patiënt ervaring."
Jodi Black, Hoograven
Share by: